Ocena potencjalnych skutków utworzenia strefy wolnego handlu UE–MERCOSUR dla sektora rolno-żywnościowego UE

UE-MERCOSUR

21 listopada 2025 r. Warszawa

Celem konferencji jest ocena potencjalnych skutków utworzenia strefy wolnego handlu UE–MERCOSUR dla sektora rolno-żywnościowego Unii Europejskiej, w tym Polski. W ramach konferencji omówione zostaną m.in. potencjał produkcyjny i wymiana handlowa, sytuacja na kluczowych rynkach (wołowiny, cukru, soi i drobiu) oraz szeroko rozumiane uwarunkowania środowiskowe i wymagania jakościowe. Wydarzenie ma stworzyć forum wymiany wiedzy i doświadczeń między naukowcami, administracją publiczną i sektorem prywatnym, umożliwiające pogłębioną dyskusję nad szansami i zagrożeniami dla sektora rolno-żywnościowego, prowadząc do wniosków i rekomendacji dla polityki rolnej oraz strategii przedsiębiorstw.

REJESTRACJA

 Zapraszamy do rejestracji udziału online.

TRANSMISJA

Łącze do transmisji zostanie wkrótce opublikowane

PROGRAM KONFERENCJI

Program Konferencji
Ocena potencjalnych skutków utworzenia strefy wolnego handlu UE–MERCOSUR
dla sektora rolno-żywnościowego UE
09:30–10:00
Rejestracja uczestników
10:00–10:45
Otwarcie Konferencji
Marek Wigier, Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB
Stefan Krajewski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wystąpienia gości honorowych
10:45–11:30
Sesja plenarna
Sektor rolno-żywnościowy UE–MERCOSUR: zmiana geopolityczna a przewaga konkurencyjna
Prowadząca: Iwona Szczepaniak
Agnieszka Poczta-Wajda – Sektor rolno-żywnościowy UE–MERCOSUR w nowym kontekście geopolitycznym: między liberalizacją handlu a bezpieczeństwem strategicznym
Łukasz Ambroziak / Małgorzata Bułkowska – Potencjał produkcyjny i handlowy sektora rolno-żywnościowego w państwach UE i MERCOSUR
11:30–12:00
Przerwa kawowa
12:00–13:30
Sesja 1. Wpływ umowy handlowej UE–MERCOSUR na rynki rolno-żywnościowe UE
Prowadząca: Agnieszka Bezat-Jarzębowska
Robert Mroczek – Obawy i zagrożenia dla sektora mięsa wołowego w UE wynikające z ewentualnego zawarcia umowy partnerskiej między krajami MERCOSUR a UE
Piotr Szajner – Umowa UE–MERCOSUR wobec sektorów wrażliwych – rynek cukru i miodu
Wiesław Łopaciuk – Wpływ umowy UE–MERCOSUR na polski rynek soi i kukurydzy
Dorota Pasińska – Rynek drobiu w kontekście umowy UE–MERCOSUR
13:30–14:30
Obiad – Spotkania networkingowe uczestników Konferencji
14:30–16:00
Sesja 2. Wpływ umowy handlowej UE–MERCOSUR na jakość żywności i środowisko
Prowadzący: Sławomir Juszczyk
Julia Zolotnytska – Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach MERCOSUR
Krzysztof Anusz – Umowa z MERCOSUR a bezpieczeństwo żywności w Unii Europejskiej – wybrane przykłady
Zbigniew Karaczun – Wpływ umowy UE–MERCOSUR na środowisko przyrodnicze Europy
Arkadiusz Zalewski – Zużycie nawozów i środków ochrony roślin w krajach MERCOSUR i w Unii Europejskiej
16:00–16:15
Przerwa kawowa
16:15–17:15
Panel dyskusyjny
Szanse i zagrożenia wynikające z wejścia umowy UE–MERCOSUR w życie
Moderator: Włodzimierz Rembisz
Witold Choiński – Związek Polskie Mięso; Stefan Chrzanowski – Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „POLDRÓB”; Julian Krzyżanowski – IERiGŻ-PIB; Juliusz Młodecki – Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych; Krzysztof Nykiel – Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego w Warszawie; Jerzy Wierzbicki – Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
17:15–17:30
Podsumowanie i zakończenie Konferencji
Szczepan Figiel

KOMITET NAUKOWY

dr hab. Agnieszka Bezat-Jarzębowska, prof. IERiGŻ-PIB – Przewodnicząca 

dr hab. Łukasz Ambroziak, prof. IERiGŻ-PIB 

prof. dr hab. Szczepan Figiel 

dr inż. Tomasz Jacek 

prof. dr hab. Sławomir Juszczyk 

dr hab. Julian Krzyżanowski, prof. IERiGŻ-PIB 

dr hab. inż. Mariusz Maciejczak, prof. SGGW 

prof. dr hab. Mariusz Matyka 

prof. dr hab. Walenty Poczta 

dr hab. Iwona Szczepaniak, prof. IERiGŻ-PIB 

prof. dr hab. Włodzimierz Rembisz 

dr hab. inż. Marek Roszko 

dr hab. Marek Wigier, prof. IERiGŻ-PIB 

prof. dr hab. Stanisław Winiarczyk 

dr hab. Agnieszka Wrzochalska, prof. IERiGŻ-PIB

KOMITET ORGANIZACYJNY

Krzysztof Kossakowski – Przewodniczący

Agnieszka Bezat-Jarzębowska

Agnieszka Wrzochalska

Małgorzata Bułkowska

Łukasz Zaremba

Weronika Asakowska

Szymon Asakowski

Sekretariat
 

Weronika Czerwińska

 
 
Obsługa organizacyjno-techniczna
 

Anna Hankiewicz

Agnieszka Kozłowska

Paweł Szczepanik

PATRONAT HONOROWY

MRiRW
LOGO_CE_PL_RGB_HORIZONTAL_NEG

PARTNER STRATEGICZNY

KOWR białe litery

PATRONAT MEDIALNY

Newseria z białym podcieniem copy

KONTAKT

Organizator: 

 

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 

ul. Świętokrzyska 20, 

00-002 Warszawa

tel. 22 505 45 18

konferencja@ierigz.waw.pl

Miejsce Konferencji: 

 

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 

ul. Szkolna 2/4, sala 17 (parter) 

00-006 Warszawa